De eerste winkel opende in 1907. Inmiddels is Bakker  Van Maanen een begrip in de regio. Twintig leden kregen op 12 oktober jl. een rondleiding in het bedrijf door Cees-Jan van Maanen, kleinzoon van de oprichter. Ook Marieke van Maanen (lid V&Z) was aanwezig.

Sinds 2005 is de bakkerij gevestigd op bedrijventerrein Klei-Oost in Rijnsburg. Hier worden de eigen producten geproduceerd en klaargemaakt voor transport naar de 50 vestigingen. De vestigingen zijn allemaal in eigen beheer en liggen tussen Amsterdam en Rotterdam. Bij Bakker Van Maanen  zijn dagelijks 700 medewerkers aan het werk.

Silo’s

Voor de ingang aan de Maessloot 7 staan 2 grote silo’s, ware eye cathers. De verhuizing naar de nieuwe vestiging bood gelegenheid om de allernieuwste technieken, machines en robot gestuurde systemen voor onder meer ‘order picking’ toe te passen. Sinds 2007 mag Van Maanen zich hofleverancier noemen.

Met een netje over onze haren vanwege hygiene voorschriften, keken wij onze ogen uit en snoven wij de heerlijke geuren van speculaas en roomboter op.

Nat banket

Onder de enthousiaste begeleiding van Cees-Jan bezochten we zo goed als alle ruimten van de bakkerij. De bovenste verdieping van het pand is ingericht als bakkerij voor het ‘droog banket’; alles wat met meel en bloem gemaakt wordt. Beneden bevindt zich het ‘nat banket’, de koeling, opslag en distributie.

We kregen uitleg over het verschil tussen een gewone gevulde koek en dé Katwijkse gevulde koek. We zagen de zelf gedroogde granen die gebruikt worden voor het geliefde Duinenbrood. En we hoorden wat er met de ‘afsnijdsels’ gebeurt. Die worden deels (mits kaas- en vleesvrij) gebruikt in de veevoerindustrie en een ander deel gaat naar de voedselbanken in de regio.

De appels voor de lekkerste appeltaart, komen van Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. Cees-Jan herinnert zich nog goed hoe vroeger de appels handmatig werden geschild. Inmiddels gebeurt dat met hulp van machines.

Getallen

Grote mengmachines kneden in 10 minuten zo’n 250 kilogram deeg. Voor het bakken van de vele soorten broden en broodjes gebruikt Van Maanenn 2 robot gedreven, gestapelde ovens met 9 lagen. Daarin kunnen maar liefst 6 verschillende producten tegelijk op verschillende temperatuur gebakken worden. Heel indrukwekkend om te zien. Ook maakt Van Maanen per week twintig tot veertig duizend saucijzenbroodjes! Die enorme aantallen zijn nodig, vanwege de verkoop aan derden.

Nieuwe filosofie

Nieuwe tijden en vragen uit de markt, maakten dat de huidige directie besloot tot een bijpassende bedrijfsfilosofie. Consumenten willen meer smaken en terug naar het ambacht. Daarom produceert Van Maanen bijvoorbeeld ook desembrood op vloerbodems en met een langere bereidingstijd.

Om de mensen te stimuleren tot zelfsturing, hebben de medewerkers op de werkvloer meer verantwoordelijkheid gekregen. De interne organisatie is platter geworden.

‘Storytelling’ en de functie ‘Chief Happiness’ deden hun intrede. Ambachtelijke producten met trots gemaakt op een moderne wijze.

Kortom, een boeiend bedrijfsbezoek, dat we afsloten met een gezellige netwerkborrel in de bedrijfskantine.

 

(tekst May-lisa de Laat)

 

Bekijk de foto's