Annemarie van Gaal inspireert Vrouw&Zaak Bollenstreek tijdens Vrouwelijke Ondernemersdag 2011

Hoe krijg je een zaal met 100 vrouwelijke ondernemers en hun introducees stil? Tv-persoonlijkheid Annemarie van Gaal (Dragon’s Den en Dubbeltje op zijn kant) lukte dat moeiteloos. Woensdag 23 november kwam zij tijdens onze Vrouwelijke Ondernemersdag 2011 op uitnodiging van Vrouw&Zaak Bollenstreek spreken over het thema: Is succes maakbaar? Master Totaalinrichting in Hoofddorp had daarvoor haar kleurrijke toonzaal en bar beschikbaar gesteld.

Voor wie het niet weet: Annemarie zette in Moskou als alleenstaande moeder haar eigen uitgeversimperium Independend Media op en werd er in no time markleider met 20 tijdschriften, 100 miljoen omzet en 800 man personeel. Terug in Nederland leidde ze deTelegraaf Tijdschriftengroep, had ze een boetiek in de P.C. Hooftstraat, was ze te zien in de tv-programma’s Dragon’s Den en Dubbeltje op zijn kant, werd ze investeerder en zit ze inmiddels in de Raad van Bestuur van grote banken.

Onorthodoxe werkwijze
Ondernemen anno 2011 vergt inzet, deskundigheid, volharding en aanpassingsvermogen. Ook de vrouwelijke ondernemers en managers die zijn aangesloten bij het netwerk Vrouw&Zaak Bollenstreek zijn daarvan doordrongen. Reden voor Annemarie om haar gehoor te inspireren met de onorthodoxe maar uiterst succesvolle manier waarop zij destijds, niet gehinderd door vakkennis, de Russische bladenmarkt stormenderhand veroverde. Haar carrière als succesvol uitgeefster in Moskou ging echter allesbehalve over rozen. Maar uit elke crisis kwam ze sterker te voorschijn, zegt ze zelf. Wat haar onderscheidend maakte was haar onconventionele aanpak en de wijze waarop zij de mensen om haar heen de kans bood om hun talenten te tonen en ontwikkelen. Menig vrouwelijke ondernemer zal na deze inspirerende avond haar businessplan herzien…

Staar je niet blind op ‘labels’
De belangrijkste les die Annemarie ons onderneemsters meegaf: dwing je eigen succes af en zoek je grenzen op. En vaak kom je erachter dat die grenzen er niet eens zijn! Het meest tot onze verbeelding sprak echter haar onconventionele maar uiterst succesvolle werkwijze om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen binnen haar organisatie. Annemaries credo: geef iedereen de kans om anoniem te solliciteren op welke functie dan ook. Bied elk personeelslid de mogelijkheid anoniem (onder nummer in een blanco envelop) mee te laten dingen naar een functie die hij of zij ambieert. Zo kunnen mensen die normaal ‘het verkeerde label’ zouden dragen toch hun talenten etaleren. Na gebleken kwaliteit kon het bijvoorbeeld zo maar gebeuren dat de politiek cartoonist één van de belangrijkste directeuren werd binnen haar imperium… En ook raakte Annemarie haar secretaresse kwijt, omdat die hoofdredacteur werd van het magazine Good Housekeeping! Met haar verhaal maakt Annemarie duidelijk: ja, succes is maakbaar! Als je maar vecht om de plannen waar jij in gelooft waar te maken. Hoe afwijkend ze ook zijn van de gebruikelijke denkkaders van de mensen om je heen! Think out of the box!

Dankwoord
Het bestuur van Vrouw&Zaak Bollenstreek spreekt haar dank uit richting al onze sponsoren en naar directie en personeel van Master Totaalinrichting voor hun bijdrage aan deze succesvolle avond. Zonder hun medewerking zou deze inspirerende Vrouwelijke Ondernemersdag 2011 niet zo’n succes zijn geweest. De gastvrijheid van Master Totaalinrichting was groot. Wie dat wil kreeg een rondleiding door hun prachtige pand en in de ruime bar werden drankjes geschonken. In de bar werd ook het buffet geserveerd en maakten leden en introducees voor en na de presentatie van Annemarie van Gaal ruimschoots gebruik van de mogelijkheid om te netwerken. Bekijk vooral ook de door ons lid Nancy van der Kwaak gemaakte foto’s. Zij geven een mooi beeld van de Vrouwelijke Ondernemersdag.

Lid worden van Vrouw en Zaak Bollenstreek? Mail naar info@vzbollenstreek.nl
Meer weten over Annemarie van Gaal? Kijk dan eens op Uitzending Gemist. In uitzending 400 van De Wandeling op Nederland 2 wordt ze uitgebreid geïnterviewd door Hella van der Wijst.

Bekijk ook de artikelen in het Nieuwsblad Haarlemmermeer:

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door:

Vrouw & Zaak ondernemersverenigingVrouw & Zaak ondernemersverenigingVrouw & Zaak ondernemersvereniging

Bekijk de foto's