Welk cijfer geef jij jezelf voor je eigen energieniveau?
Met die vraag begon 22 november 2016 de presentatie van Martin Hersman. De voormalig topsporter hield een enthousiast pleidooi met tips en achtergrondinformatie over persoonlijk energiemanagement. Bedoeld om je te focussen en je doel te bereiken. Hij vertelde hoe hij dat zelf heeft ervaren, vooral tijdens zijn carrière als professioneel schaatser. Maar ook hoe collega-sporters daar mee omgingen.

‘Mindset is everything’
De juiste mindset is waar het om draait. Tegenwoordig moeten mensen langer doorwerken om van hun pensioen te mogen genieten. Dan is het nodig om jezelf daar weerbaarder voor te maken, energieker. Bovendien  is het leven enorm versneld door technische ontwikkelingen en social media. Uit onderzoek blijkt dat mensen tot hun 30e van nature het meest energiek zijn. Dan volgt een gat van 20 jaar, want na je 50e wordt het energieniveau minder. Dat ‘gat’ kun je beïnvloeden! Door antwoord te geven op de vragen:
Wat kost je energie? Denk aan lange procedures, lastige collega’s, enz.
Waar krijg je energie van? Bijvoorbeeld sporten, ambitie, succes, enz.

Uit onderzoek is ook bekend waarmee mensen hun eigen ‘batterij’ kunnen opladen, namelijk: slaap, voeding, bewegen, humor, ontspannen, passie en sociale contacten (in die volgorde).
Tips die Martin ons gaf:
– formuleer positief. Praat niet in termen als ‘proberen’en ‘moeten’, maar zeg ‘willen’, verwachten’en ‘kunnen’.
– begin eens met 1 min. per dag niets doen
– ontspannen kun je door: mediteren, sport, vrije tijd, wandelen, knutselen, enz.

Soms is het obstakel juist de weg die je moet gaan. Om dat te demonstreren deden we een oefening waarbij we onze handen elk een andere kant op lieten draaien. Pff… dat viel niet mee.
Belangrijk om aandacht en focus te houden is te onderzoeken wat jouw afleidingen zijn. En die weg te nemen.
En volg dan, samenvattend, deze stappen:

  • bepaal je (droom)doel
  • kom in actie
  • let op je taalgebruik
  • herken je faalmomenten
  • gun jezelf het succes!

De opkomst voor deze bijeenkomst met gast Martin Hersman bij de Rabobank in Hillegom was groot. Niet verwonderlijk met zo’n spreker!
Overigens startte deze jaarlijkse Vrouwelijke Ondernemersdag (VOD) met een openingswoord door Anja van den Berg. Zij bedankte sponsor Rabobank voor het beschikbaar stellen van de locatie en verwelkomde vijf nieuwe leden. Vervolgens nam Sandra van Nigten het woord om Anja en May-lisa te bedanken met bloemen en wijn voor hun inzet in het bestuur.

Bekijk de foto's