Duurzaam Ondernemen is een veelgebruikt (maar óók misbruikt) containerbegrip. Hoe geef je daadwerkelijk inhoud aan ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ in de dagelijkse praktijk? Om het antwoord op die vraag te vinden, nodigde ondernemersnetwerk Vrouw&Zaak Bollenstreek daarom op 7 maart jl. spreker Ynzo van Zanten uit, om haar leden en introducees meer diepgang te bieden over dit onderwerp.

Het bestuur van Vrouw&Zaak Bollenstreek wist met het item ‘Duurzaam Ondernemen op macro- en microniveau’ een groot aantal leden (en hun introducees) op de been te krijgen. De locatie voor deze presentatie was bovendien op maat gesneden: het futuristisch ogende, papierloze en duurzaam gebouwde nieuwe hoofdkantoor van Decos in Noordwijk.

CEO Paul Veger van Decos Technology Group gaf tijdens een korte introductie zijn visie op het nieuwe werken: een werkplek moet een verbindingsplek zijn en een broedplaats van innovatie. Er is met opzet maar één koffiemachine in zijn nieuwbouw, zodat iedereen elkaar daar kan ontmoeten en ideeën uitwisselen. Decos’ nieuwe kantoor beschikt over een warmteterugwinsysteem en is papierloos. De parkeerplaats is bovendien voorzien van een oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Gastspreker Ynzo van Zanten (39) is behalve econoom ook een door de wol geverfde ondernemer, spreker en trainer in duurzaamheidstrategieën. Of, zoals hij zelf zegt, een ‘eco-nut’. Ondernemers moeten durven heroverwegen, meent Van Zanten. Want alleen een combinatie van visie en actie (dus ook echt doen wat je zegt) kan de wereld veranderen. “In essentie is duurzaamheid niets anders dan de wereld iets beter achterlaten dan we haar aangetroffen hebben”, aldus Van Zanten. “Het gaat niet om neutraliteit. Het gaat om het behalen van een netto positief resultaat. Op de balans, op de planeet en op de mensen.” Wil je meer weten over hem? Kijk dan even op www.greeninc.nl.

Tijdens de afsluitende netwerkborrel toonden de aanwezige leden en introducees zich danig gemotiveerd door beide sprekers. De geanimeerde discussie die na afloop plaatsvond in de zaal sprak boekdelen.

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door:

Vrouw & Zaak ondernemersverenigingVrouw & Zaak ondernemersverenigingVrouw & Zaak ondernemersvereniging

Bekijk de foto's