Alle ruim 40 aanwezigen staken hun hand op. “Wie is er wel eens onzeker?” vroeg trainer en coach Peter van Bergen. “Vertrouwen is er altijd. Het zit diep in jezelf'”, zo hield hij ons die avond voor. Peter schetste ons met veel voorbeelden en reacties uit de zaal hoe het is om in je ‘comfortzone’ te zijn én te blijven. Hoe het is om een stap te zetten in de ‘stretchzone’ net daarbuiten en wat het effect is van de ‘stresszone’.

Kwetsbaar
Als je geen stappen durft te zetten, wordt je comfortzone op den duur kleiner. In de stretchzone, de zone van vallen en weer opstaan, leren we. Belangrijk is in ieder geval om jezelf altijd vragen te durven stellen. Waar ben ik bang voor? Wat houdt me tegen? Vaak gaat hier om belemmerende overtuigingen, die je langzaam maar zeker kunt opruimen. En vervolgens kun je stapje voor stapje, weer verder. Daarbij mag je je kwetsbaarheid tonen en dus ook laten merken dat je iets (even) niet (meer) weet.

Hoe mannen en vrouwen daarmee omgaan lijkt (!) soms heel verschillend. Maar een beetje onzekerheid heb je altijd nodig om weer verder te kunnen ontwikkelen. Als tip gaf Peter ons mee om bij onzekere situaties een ‘winst-moment’ in gedachten te houden, een situatie waarop je trots bent. Ook is het handig om een oefensituatie te organiseren, zoals bijvoorbeeld intervisie. En om hulpbronnen in te zetten. Dan wordt ‘pro-beren’ echt ‘doen’.

We waren deze avond te gast op de prachtige locatie van Public Support in Lisse. Alleen de grote wasbak in de congresruimte herinnert nog aan de vorige bestemming van dit pand als garagebedrijf. Public Support is in 6,5 jaar uitgegroeid tot een bedrijf dat bemiddelt voor zowel ondersteunende functies bij de overheid als voor het bedrijfsleven in heel Nederland.

De gezellige netwerkborrel aan het einde van de avond vond plaats in de eigen bar van het voormalige garagebedrijf. Met jukebox.

 

tekst May-lisa de Laat

 

Bekijk de foto's